Posted by : Unknown Friday, December 27, 2013

ေကာင္းက်ိဳးမ်ား    

ပန္းသီးတြင္ ပါ၀င္ေသာ Quercetin  ဓာတ္သည္ စြမ္းအားျမင့္ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္းတစ္ခု ျဖစ္ၿပီး ဦးေႏွာက္ဆဲလ္မ်ားအုိမင္းျခင္းကို ကာကြယ္ေပးသည္။ ပန္းသီးတြင္ အမွ်င္ဓာတ္ ႂကြယ္၀စြာပါ၀င္ေသာေၾကာင့္ ၀မ္းမွန္မွန္သြားေစၿပီး အူမႀကီးကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးသည္။ ေရတြင္ေပ်ာ္၀င္ႏုိင္ေသာ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားေၾကာင့္ အစာေခ်ဖ်က္ခ်ိန္ ၾကာျမင့္ေစၿပီး ေသြးတြင္းသို႔ အခ်ိဳဓာတ္၀င္ေရာက္မႈေႏွးေကြးေစသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွိသူမ်ားအတြက္ သင့္ေတာ္သည့္ အစာျဖစ္သည္။ ပန္းသီးကို ကိုက္သည့္၊ ၀ါး သည့္အခါ သြားဖံုးကို လံႈ႕ေဆာ္ေပးၿပီး

ပန္းသီး၏အခ်ိဳဓာတ္ေၾကာင့္ သြားရည္ထြက္ရွိမႈမ်ားေစသည္။ထုိ႔ေၾကာင့္ သြားပိုးပမာဏကို ေလ်ာ့ခ်ေပးၿပီး သြားပိုးစားျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးသည္။ ကယ္လိုရီပါ၀င္မႈနည္းပါးၿပီး Pectin ဓာတ္မ်ားပါ၀င္ေသာေၾကာင့္ ဆုိးက်ိဳးေပးသည့္ LDL  ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့က်ေစကာ ေသြးတြင္းအဆီ ဓာတ္ပံုမွန္ျဖစ္ေစရန္ ထိန္းေပးသည္။

ဆုိးက်ိဳးမ်ား

ပန္းသီးစုိက္ပ်ိဳးသည့္အခါ ပုိးကုိက္သည့္ဒဏ္ကို အျခားစုိက္ခင္းမ်ားထက္ ပိုခံရေလ့ရွိေသာေၾကာင့္ ပုိးသတ္ေဆးအထပ္ထပ္ ျဖန္းထားေလ့ရွိသည္။ ပန္းသီးမစားမိခင္ ေရအထပ္ထပ္ေဆးပါ။ ပန္းသီးကို အေျခာက္ခံထားသည့္ ပန္းသီးေျခာက္သေရစာတြင္ အစုိမပ်ံေစရန္ ဆာလဖာဒုိင္ေအာက္ဆုိက္ဒ္မ်ားပါ၀င္ေလ့ရွိရာ ဆာလဖာ ႏွင့္မတည့္သူမ်ားတြင္ ဓာတ္မတည့္ ေရာဂါလကၡဏာမ်ားခံစားရတတ္သည္။ E-coli  ပိုးႏွင့္ Cryptospodium့ ပိုးမ်ားသည္ ပန္းသီးေဖ်ာ္ရည္ကို ပိုမိုႏွစ္သက္ၾကေသာေၾကာင့္ ကိုယ္ခံအားနည္းတတ္သူ ကေလးငယ္မ်ား၊ သက္ႀကီးရြယ္အုိမ်ား၊ ကိုယ္၀န္ေဆာင္အမ်ိဳးသမီးမ်ားအေနႏွင့္ ပိုးသတ္ၿပီး(Pasteurized )ေဖ်ာ္ရည္ ျဖစ္ေစ၊ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ေဖ်ာ္ရည္ကိုျဖစ္ေစ ဦးစားေပးေသာက္သံုးသင့္သည္။

Ref ;Health Updates Journal No. 94

Leave a Reply

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © MCT - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -